Прозорци от дърво срещу алуминий – кое да избера?

от andrey

За много хора всички прозорци изглеждат еднакви, но не са. И ако вече сте на етапа – проучване на опции за Вашия дом, вероятно знаете това. Когато решавате какви прозорци искате за Вашия проект за подмяна на прозорец, първо трябва да помислите от какъв материал са съществуващите прозорци и дали новите ще подобрят значително дома. Може да откриете, че има и други възможности от материали, които да отговарят подобаващо на Вашия дом и климат. Тук ще Ви предложим информация за съществените разлики между основните материали, от които се правят врати и прозорци – дърво и алуминий. Да започнем с някои очевидни и може би, не толкова очевидни сравнения и ще приключим с цената.

Издръжливост на дограмите

По отношение на дълготрайността, висококачественият и добре монтиран алуминиев прозорец е по-вероятно да издържи по-дълго от висококачествения и добре монтиран дървен прозорец. Алуминият е издръжлив, лек и много универсален метал. Използван като материал за дограма, той може да бъде оформен за създаване на уникални форми на прозорците, а крайният продукт не изисква поддръжка. Прозорците от дърво са по-тежки и по-малко податливи на такава работа. Това ограничава видовете опции за персонализирана форма, в сравнение с алуминиевите прозорци. Алуминият остава изключително персонализиран в създаването на строителен продукт, особено по отношение на цветовете и боите.

Поддръжка на прозорците

Прозорците от дърво изискват повече поддръжка от алуминиевите прозорци, което също може да направи алуминиевите прозорци по-привлекателен вариант за някои от притежателите на жилища. Без изключение прозорците изискват редовно почистване, поне веднъж годишно – измиване, за да се отстранят натрупаните отпадъци и да се идентифицират нередности.

След няколко години собствениците на жилища с прозорци от дърво може да се наложи да започнат пребоядисване или прецизиране на прозорците, за да предпазят дървесината от външни атмосферни несгоди. Алтернативен вариант на прозорците изработени изцяло от дърво, е да изберете прозорци с облицована дървесина. Повечето производители, които се занимават с предлагането на дървени прозорци, продават облицована дървесина, за да дадат на екстериора допълнителен слой защита. Алуминиевите прозорци могат да се считат продукт, който не подлежи на задължителна честа поддръжка, но ако защитното покритие е разрушено, прозорецът е податлив на корозия.

Кои прозорци са по-енергийно ефективни – алуминиеви или дървени?

Дървените прозорци печелят класацията пред алуминиевите прозорци, според енергийна ефективност. Алуминият е проводник, което означава, че топлината преминава лесно през материала. Дървесината е лош проводник, което на практика значи, че топлината е по-малко вероятно да се прехвърля през материала. Всичко това допълва факта, че алуминиевите дограми правят дома Ви податлив на загуби на топлина зимно време и респективно натрупване на топлина през лятото, като при дървените дограми няма да имате същите притеснения.

Производителите се опитват да се преборят с висок термичен пренос на алуминиеви прозорци. За целта използват термично счупване, което добавя изолационен материал към рамката, но за съжаление, то не елиминира топлопреминаването.

Друг факт, който е от особена важност е по отношение на енергийната ефективност, е как материалът влияе върху стъклото на Вашия прозорец. Стъкленият пакет в рамката на прозореца е най-важната част от прозореца, когато става въпрос за ефективност, така че е важно да знаете, че дограмата си има недостатък да се свива и разширява при различно време. Това е важно да се отбележи, поради това, че процесът засяга стъклото, което е запечатано в крилото на прозореца. Разширяването и свиването е възможно накрая да предизвика разхерметизиране, дори счупване. Възможно е също да видите мъгла или конденз между стъклопакетите, ако уплътнението на прозореца не е здраво. Дървените материали се разширяват по-малко от алуминиевите материали.

Цена на алуминиева и дървена дограма

Прозорците изработени от дърво са голям разход, но ако вече така или иначе притежавате дървени прозорци в дома си, може да искате да помислите как да инвестирате за поддържане и увеличаване на привлекателността на Вашия дом. Дървесината е естествен, но също така е оскъден ресурс, тъй като е необходимо време за отглеждането ѝ. Изработката на дървени прозорци включва повече ръчна работа, в сравнение с други материали, при които производството им се случва чрез автоматизиран или машинен труд, което е в пъти по-бързо и лесно.

Алуминият е сравнително евтин и преминава през различен процес на производство от дървото. Алуминият е минерал, но в прозорците всъщност е вложен състав от алуминий, смесен с други материали, които при свързването им заедно създават окончателния материал, който се използва в съвременните алуминиеви екструзии. Алуминиевите рамки се правят чрез екструдиране, което притиска материалите под формата на профил.

0 коментара
0

Може още да харесате

Остави коментар