Прозорци от дърво срещу алуминий – кое да избера?

от andrey

За много хора всички прозорци изглеждат еднакви, но не са. И ако вече сте започнали да проучвате опции за вашия дом, вероятно знаете това. Когато решавате какви прозорци искате за вашия проект за подмяна на прозорец, първо трябва да помислите какъв материал са съществуващите прозорци и дали тези имат смисъл за вашия дом. Може да откриете, че има и други материали, които работят по-добре за вашия дом и климат. В тази статия ще обясним някои от разликите между два популярни материала за прозорци – дърво и алуминий. Да започнем с някои очевидни и може би не толкова очевидни прилики и ще приключим с цената.

Издръжливост на дограмите

По отношение на дълготрайността, висококачественият и добре монтиран алуминиев прозорец е по-вероятно да издържи по-дълго от висококачествения и добре монтиран дървен прозорец. Алуминият е издръжлив, лек и много универсален метал. Използван като материал за дограма, той може да бъде оформен за създаване на уникални форми на прозорците, а крайният продукт не изисква поддръжка. Прозорците от дърво са по-тежки и по-малко податливи. Това ограничава видовете опции за персонализирана форма, налични в сравнение с алуминиевите прозорци, но все още е изключително персонализиран строителен продукт, особено по отношение на ръчната изработка и цветовете на боите.

Поддръжка на прозорците

Прозорците от дърво изискват повече поддръжка от алуминиевите прозорци, което също може да направи алуминиевите прозорци по-привлекателен вариант за някои собственици на жилища. Всички прозорци изискват редовно почистване, поне веднъж годишно измиване, за да се отстранят натрупаните отпадъци и да се идентифицират нередности.

След няколко години собствениците на жилища с прозорци от дърво може да се наложи да започнат пребоядисване или прецизиране на прозорците, за да предпазят дървесината от външни елементи. Алтернативен вариант на прозорците, изработени изцяло от дърво, е да изберете прозорци с облицована дървесина. Повечето производители, които продават дървени прозорци, продават облицована дървесина, за да дадат на екстериора допълнителен слой защита. Алуминиевите прозорци могат да се считат за неподдържащи поддръжка, но ако защитното покритие е разрушено, прозорецът е податлив на корозия.

Кои прозорци са по-енергийно ефективни – алуминиеви или дървени?

Досега дървените прозорци са по-енергийно ефективни от алуминиевите прозорци. Алуминият е проводник, което означава, че топлината преминава лесно през материала. Дървесината е лош проводник, което означава, че топлината е по-малко вероятно да се прехвърля през материала. Всичко това означава, че алуминиевите дограми правят дома ви податлив на топлинни загуби през зимата и натрупване на топлина през лятото, като дървените дограми няма да имате същите притеснения.

Производителите се опитват да се преборят с висок термичен пренос на алуминиеви прозорци. За целта използват термично счупване, което добавя изолационен материал към рамката, за съжаление, не елиминира топлопреминаването.

Друг момент, който трябва да вземете предвид по отношение на енергийната ефективност, е как материалът влияе върху стъклото на вашия прозорец. Стъкленият пакет в рамката на прозореца е най-важната част от прозореца, когато става въпрос за ефективност, така че е важно да знаете, че дограмата се разширява и свива при различно време. Дървените материали се разширяват по-малко от алуминиевите материали.

Материалът на всеки прозорец е направен от ефекти, колко рамката и крилото се разширяват или свиват. Това е важно да се отбележи, тъй като този процес засяга стъклото, което е запечатано в крилото на прозореца. Разширяването и свиването може в крайна сметка да доведе до счупване. Възможно е също да видите мъгла или конденз между стъклопакетите, ако уплътнението на прозореца не е здраво.

Цена на алуминиева и дървена дограма

Прозорците от дърво са голям разход, но ако вече имате дървени прозорци в дома си, може да искате да помислите как да инвестирате за поддържане и увеличаване на привлекателността на вашия дом. Дървесината е естествен, но също така е оскъден ресурс, тъй като е необходимо време за отглеждане. Изработката на дървени прозорци включва повече ръчен труд, отколкото други материали, които могат да бъдат изработени по-лесно и по-бързо чрез автоматизиран или машинен труд.

Алуминият е сравнително евтин и преминава през различен процес на производство от дървото. Алуминият е минерал, но в прозорците всъщност е състав от алуминий, смесен с други материали, които при свързването им заедно създават материала, който се използва в съвременните алуминиеви екструзии. Алуминиевите рамки се правят чрез екструдиране, което притиска материалите през профил или умира.

0 коментара
0

Може още да харесате

Остави коментар

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.