PVC или алуминиева дограма?

от nadejda
Триетажна къща с прозорци и зимен пейзаж

Ще свърши лятото и всички отново ще се подготвят за отоплителния сезон. Този период определено се разбира, не само по студеното време, но и по звука на резачките за дърва. Но що се отнася до отоплението на дома Ви през зимата, помислете какво можете да промените, за да редуцирате топлинните разходи в дома си. Най-ефективният начин за това е подмяната на дограмата. Това, което плаши хората, е, че този вид намеса е едновременно скъпа инвестиция. От друга страна, инсталирането на качествени рамки за прозорци ще намали загубите на топлина с до 30%, което трябва да признаете не е изобщо малко.

Една от основните дилеми при закупуване на нови дограми е какъв вид дограма да купите – PVC или алуминиева дограма? Умишлено не споменавамe дограмата от дърво тук, защото тези два материала са най-актуалните. За дървените дограми ще говорим в отделна статия.

Преди да решите какъв вид дограма да купите, нека Ви запознаем с основните характеристики на PVC и алуминиевата дограма.

Първо какво е PVC материал?

PVC означава поливинилхлорид и е продукт, получен чрез рафиниране на нефт или природен газ. Химичната формула е СН2 – СН2. Този материал допълнително се смесва с други материали или така наречените филтри. Причината за допълнително смесване с други материали е, че по този начин материалът става по-лесен за допълнително оформяне. PVC е една от редките пластмаси, която съдържа хлор, поради което има висока точка на топене. PVC също може да бъде допълнително рециклиран. Страничните продукти от това рециклиране са солна киселина и корозивен газ. Ето, защо цената на PVC материала е относително ниска.

Вреден ли е PVC?

Известно е, че съдържа определени елементи, които са определени като канцерогенни. Както казахме, за да може да се оформя лесно, към него се прибавят модификатори. Те са всъщност соли на някои метали, които са тежки – барий, кадмий, калай и олово. Добавят се и определени филтри като калциев карбонат. Тези аксесоари имат за задача да подобрят качеството на PVC дограмата. Техният процент в общата маса на дограмата достига до максимум 1%.

Алуминиева дограма

Основния плюс на алуминиевата дограма е, че притежава изключителна издръжливост във времето. Тази функция е от значение, когато става въпрос за големи рамки на прозорци. Тази дограма не остарява и е лесна за поддръжка. Един от основните недостатъци на алуминиевата дограма е нейната висока топлопроводимост. Но това може да бъде решено и чрез прекратяване на термо-моста – така наречените топлинни профили, но този тип дограма е малко по-скъпа. Алуминият също корозира, така че е необходима допълнителна защита.

Накрая, дали ще изберете PVC или алуминиева дограма е въпрос, който е нужно да решите сами. Най-добре е да почерпите опит от някой, който вече си е инсталирал PVC или алуминиеви прозорци, и да се вслушате в мнението му, за да прецените за себе си дали изборът Ви ще е правилен.

0 коментара
0

Може още да харесате

Остави коментар