Разлики между PVC и алуминиева дограма

от andrey

Забелязвали ли сте, че напоследък все по-популярни стават PVC профилите. Те вземат голяма преднина пред алуминиевата дограма. Тя също има доста предимства, но клиентите предпочитат да си сложат PVC дограма. Защо и каква е разликата между двете?

Качества на двата вида дограма

Първоначално можем да потвърдим, че алуминиевата дограма е много лека, трайна и издръжлива на природни условия. Има доста повече гаранция за употреба, в сравнение с PVC дограмата. Има обаче и условия, при които PVC дограмите превъзхождат много повече тези направени от алуминий. Те са много добре топлинно изолирани, а при алуминиевата дограма няма толкова добра изолация. При PVC дограмата има двоен стъклопакет, който е много добър изолатор. Този стъклопакет през зимата задържа топлината в помещението, а през лятото успява да запази студения и прохладен въздух вътре, като не позволява да влезе горещ въздух отвън. Благодарение на това термично съпротивление Вие спестявате пари от отопление и охлаждане на помещенията.

Други предимства, които имате при алуминиевите дограми са, че те се произвеждат в неограничени размери, имат забележителни параметри на надеждност, много по-екологични са и напълно съответстват на противопожарната безопасност. За сметка на това тя е по-скъпа от PVC дограмата, изисква много повече време за изработване и е уязвима на надрасквания, които трудно се възстановяват след това.

Конструкция на дограмите

PVC дограмите могат още да са ламинирани, лесно се боядисват и са достъпни в по-голям асортимент. За съжаление има недостатъци и при тях, които няма как да не споменем. Ограничени са към размери на конструкцията, по-малко се използва светлата част от прозореца, по-лесно пожълтяват при слънчево нагряване.

При PVC профилите има вграден армиращ профил, тоест поцинкована тръба с стандартна правоъгълна форма с отворен контур или затворен контур. Това е определящо за допълнителната устойчивост на огъване и надраскване.

При алуминиевата дограма има топли и студени врати и прозорци. В топлите има термо мостове, които имат ролята на изолатори между контурите вътре. Тези термомостове се изработват от полиамид. Температурата на вътрешния контур, който е обърнат към стаята поддържа винаги по-висока температура от контура, навън, това е характерно за зимата. През горещите дни външната страна се нагрява от слънцето и е изолирана от вътрешния контур. Централната уплътнителна гума допринася за предпазването от дифузия на водни изпарения от вътрешната част на профила. При така наречените студени профили, няма термопрегради или каквито и да е било топлоизолиращи характеристики.

Когато решите да избирате коя дограма да си сложите е хубаво да помислите от технологична гледна точка, а също така и какви особености и цели ще има Вашият обект. Трябва да обмислите добре предимствата и недостатъците и при двата вида профили и да вземете най-подходящото решение.

0 коментара
0

Може още да харесате

Остави коментар