Разлики между PVC и Алуминиева дограма

от andrey

Забелязвали ли сте, че напоследък все по-популярни стават PVC профилите. Те вземат голяма преднина пред алуминиевата дограма. Тя също има доста предимства, но клиентите предпочитат да си сложат PVC дограма. Защо и каква е разликата между двете?

Качества на двата вида дограма

На първо място алуминиевата дограма е много лека, трайна и издръжлива на природни условия. Има доста повече гаранция за употреба, в сравнение с PVC дограмата. Има обаче и условия, при които PVC дограмите превъзхождат много повече алуминиевите дограми. Те са много добре топлинно изолирани, а при алуминиевата дограма няма толкова добра изолация. При PVC дограмата има двоен стъклопакет, който е много добър изолатор. Този стъклопакет през зимата задържа топлината в помещението, а през лятото успява да запази студения и прохладен въздух вътре, като не позволява да влезе горещ въздух от вън. Благодарение на това термично съпротивление ние спестяваме пари от отопление и охлаждане на помещенията. Други предимства, които имаме при алуминиевите дограми са, че те могат да се изработят във всякакви размери, имат отлични параметри на надеждност, много по-екологични са и напълно съответстват на противопожарната безопасност. За сметка на това тя е по-скъпа от PVC дограмата, изисква много повече време за изработване и е уязвима на надрасквания, които трудно се възстановяват след това.

Конструкция на дограмите

PVC дограмите могат още да са ламинирани, лесно се боядисват и са достъпни в по-голям асортимент. За съжаление има недостатъци и при тях, които няма как да не споменем. Ограничени са към размери на конструкцията, по-малко се използва светлата част от прозореца, много лесно се деформират при слънчево нагряване.

При PVC профилите има вграден армиращ профил, тоест поцинкована тръба с правоъгълна форма със затворен или отворен контур. Това създава допълнителна устойчивост на огъване и надраскване. При алуминиевата дограма има топли и студени врати и прозорци. В топлите има термомостове, които имат ролята на изолатори между контурите вътре. Тези термомостове се изработват от полиамид. Температурата на вътрешния контур, който е обърнат към помещението има винаги по-висока температура от контура, като това се случва през зимата. През лятото външната страна се нагрява от слънцето и е изолирана от вътрешния контур. Централната уплътнителна гума предпазва от дифузия на водни пари от вътрешната част на профила. При студените профили няма термопрегради или каквито и да е било топлоизолиращи характеристики.

Когато решим да избираме коя дограма да си сложим е хубаво да помислим от технологична гледна точка, а също така и какви особености и цели ще има нашия обект. Трябва да обмислим добре предимствата и недостатъците и при двата вида профила и да вземем най-подходящото решение.

0 коментара
0

Може още да харесате

Остави коментар

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.